Gravid

Når du er blevet gravid, skal du bestille en tid hos os. Vi skal have en urinprøve fra dig og lave en aftale om 1. svangre undersøgelse, som foregår i 8-10. graviditetsuge, hos vores sygeplejerske.
Efter 1. svangre undersøgelsen vil vi sende din vandrejournal til sygehuset, som vil indkalde dig til jordemoder og skanninger.

I 25. graviditetsuge og 32. graviditetsuge skal vi igen se dig i lægehuset til 2. og 3. svangre undersøgelse. Disse undersøgelser foregår hos en læge.
Ved alle svangre undersøgelser i lægehuset, skal du lave en urinprøve.

Sunde vaner

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et brugervenligt hæfte til brug før, under og efter graviditet. Hæftet hedder Sunde Vaner. Ved at klikke på linket kan du både finde versionen på dansk, arabisk, engelsk, fransk, pastho, polsk, somali, tyrkisk og urdu.

Vacciner

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vacciner til gravide, som du kan læse mere om her.

Kosttilskud

Hvis du er gravid, bør du tage tilskud af:

  • folsyre
  • d-vitamin
  • jern
  • kalk, gennem maden eller som kalktilskud, hvis du ikke spiser mælkeprodukter. 

Folsyre
Folsyre er et B-vitamin, som forebygger misdannelser af barnets hjerne og rygmarv. Folsyre spiller en vigtig rolle, når barnets centralnervesystem bliver udviklet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager 400 mikrogram (µg) folsyre hver dag i form af en folsyretablet eller en multivitamintablet, fra du tænker på at blive gravid og 12 uger ind i graviditeten.
Folsyre kan købes i håndkøb på apoteket.

D-vitamin
Mange har et lavt D-vitamin niveau især i vinterperioden, da D-vitamin optages i huden under påvirkning af solens stråler. D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og knogleopbygningen og er et vigtigt supplement til dig og dit barn i graviditeten.
Du bør tage et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditeten.

Jern
Danske undersøgelser har vist, at ca. en femtedel af gravide udvikler jernmangelanæmi sidst i graviditeten, hvis de ikke tager jerntilskud. Jern bruges bl.a. til at danne røde blodlegemer.
Det anbefales derfor, at alle gravide tager et dagligt jerntilskud på 40 – 50 mg ferrojern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.

Kalk
Kalk er vigtigt for den gravides og det ufødte barns knogler. Kalk fås nemmest gennem mælk og mælkeprodukter. Det anbefales, at du enten: 

  • drikker eller spiser ½ liter mælkeprodukt om dagen
  • eller tager et dagligt tilskud kalk på 500 mg gennem hele graviditeten. 

Læs mere

Herunder linker vi til Syghus Lillebælt og Regionshospitalet Horsens. Her kan du læse mere om graviditet og fødsel, samt finde kontakt oplysninger.
Sygehus Lillebælt - Kvindesygdomme og fødsler
Regionshospitalet Horsens - Kvindesygdomme og fødsler
Du kan også besøge Sundhedsstyrelsen og læse mere om graviditet og fødsel.

Bestil tid, forny medicin, skriv til lægen.
Login herunder:

Konsultation Telefontid
Mandag 8-12 og 13-15 8-9.30,
10-12
Tirsdag 8-12 og 13-15 8-9.30,
10-12
Onsdag 8-12 og 14-16 8-9.30,
10-12
Torsdag 8-12 og 13-15 8-9.30 og
10-12
Fredag 8-12 og 13-15 8-9.30 og
10-12

Lægerne ved Marias Plads

Enghavevej 10, st
7100 Vejle
tlf.: 75 82 07 22